Vrouwen Gezondheid & Rechten in Afrika


Bij de gedachte aan Afrika, zien veel mensen een beeld voor zich van uitgestrekte landschappen, armoedige steden en vooral vele, vele kinderen. Toch worstelen 1 op de 3 vrouwen in Afrika met infertiliteit, ongewenste kinderloosheid. De gevolgen van infertiliteit in Afrika kunnen, m.n. voor de vrouw heel dramatisch zijn. Het kan leiden tot stigma, sociale isolatie of zelfs geweld.

Sexuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten houden oa in dan iedereen het recht heeft zelf te bepalen of en wanneer men kinderen wil krijgen, en dus ook toegang hoort te hebben tot geboortebeperking, veilige anticonceptie, maar ook tot hulp bij infertiliteit. In Afrika blijft dit vaak een onderbelicht aspect van de gezondheidszorg.

Dimbayaa is een groep fertiliteits professionals gevestigd in Gambia en Nederland. Onze missie is bekendheid geven aan het probleem van infertiliteit in Afrika en hulp bieden aan mensen die hiermee worstelen. 


Infertility in Gambia, AfrikaDe impact van Infertiliteit in Afrika. In Afrika, betekent het hebben van kinderen het veiligstellen van je oudedagsvoorziening. Een vrouw die geen kinderen voortbrengt wordt gezien als nutteloos en waardeloos. Bovendien brengt zij het voortbestaan van de familie en lokale gemeenschap in gevaar. Infertiliteit kan in Afrikaanse gemeenschappen grote gevolgen hebben, m.n. voor de vrouw, en kan  leiden tot stigma, economische problemen en zelfs geweld. 

Lees meer over de Gevolgen van Infertiliteit in Afrika


Vrouwen Gezondheid & Rechten in AfrikaInfertiliteit in Afrika. Wereldwijd lijden ca 70 milj. mensen aan infertiliteit en raakt dit zo’n 15% van de echtparen in hun vruchtbare jaren. In Sub Sahara Afrika is de situatie erger; Tot wel 30% van de vrouwen lijdt aan secundaire infertiliteit na een eerdere – al dan niet voldragen – zwangerschap. Meestal wordt infertiliteit in Afrika veroorzaakt door infecties, t.g.v. sexueel overdraagbare aandoensingen (SOA’s), of door onhygienische praktijken zoals FMG en illegale abortus.

Lees meer over Sexuele en Reproductieve Gezondheid in Gambia


Traditionele Afrikaanse Geneeskundige KruidenInfertiliteit in de Gambiaanse Traditie. Infertiliteit wordt in de Gambiaanse cultuur vaak niet gezien als een medisch probleem, maar oorzaken, en dus ook remedies worden eerst gezocht in de spirituele wereld. De vrouw zal ‘behekst’ zijn, of ‘Djins’, geesten hebben kwade invloed op haar vruchtbaarheid. Hulp wordt vaak eerst gezocht bij gebedsgenezers,  of kruidendokters, of men bezoekt ‘heilige plaatsen’ zoals de Katchicaly krokodillepoel in Bakau.

Lees meer over Traditionele Remedies bij Infertiliteit in Gambia


Wat we doen. In Africmed Clinic in Brusubi Gambia hebben wij sinds 2015 een Polikliniek Infertiliteit, waar we gestandaardiseerde diagnostiek en  behandeling, tot dusverre OVI (Ovulatie Inductie) en IUI (Intra Uteriene Inseminatie) bieden. In de nabije toekomst hopen we ook ook  Low Cost IVF te kunnen bieden. Milde stimulatie protocollen, in combinatie met een Simplified Culure System (SCS) is een goedkope doelmatige manier van IVF, een reeele optie in de Afrikaanse setting.

Lees meer over Dimabayaa Fertiliteits Project in Gambia


Vrouwen & Meisjes in Gambia, West AfrikaVoorlichting & Educatie. Veel van de ellende van infertiliteit kan voorkomen worden door goede voorlichting en educatie. Omdat er in Gambia zoveel onwetenheid en mystificatie bestaat rondom infertiliteit hopen we in de toekomst outreach programma’s te onwikkelen, waarin we ons samenwerkend met locale vrouwengroepen willen richten op voorlichting en educatie over fertiliteit in het algemeen enerzijds, alsook primaire,- en secundaire preventie van SOA’s

Lees meer over Outreach Programma’s gericht op Voorlichting en Preventie


Infertiliteit in Gambia, West AfrikaWomen’s Empowerment. Sexuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) houden oa in dat iedereen recht heeft zelf te kunnen bepalen of en wanneer men kinderen wil krijgen, dus recht heeft op veilge anticonceptie, maar ook op hulp bij infertiliteit. Dit laatste blijft helaas vaak nog een onderbelicht probleem, of heeft in ieder geval weinig prioriteit, ondanks het feit dat verschillende internationale organisaties hebben erkend dat fertiliteitszorg in ontwikkelingslanden aandacht behoeft.

Lees meer over Women Empowerment en Reproductieve Gezondheid en Rechten


HOE KUNT U HELPEN? 

Sponsor Help ons fertiliteitsprogramma verder te ontwikkelen. Sponsor IUI of IVF behandelingen voor vrouwen in Gambia of help ons bij het opzetten van onze outreach programma’s, gericht op infertiliteit awareness and preventie.

Vrijwilligerswerk  Deel uw tijd, ervaring of expertise. Artsen, verpleegkundigen, lab technici, maatschappelijk werkers en iedereen met ervaring op het gebied van infertiliteit of women’s health issues zijn ten alle tijde welkom.

Doneer Help ons fondsen werven, doneer geld of goederen. Wij hebben oa behoefte aan: laboratorium materiaal, microscopen, fertiliteits medicatie en medische apparatuur  zoals een ultrasound,- en rontgenapparaat.

Promoot Help ons aandacht vragen voor het probleem van infertiliteit in Afrika. Partner met ons online en volg ons op   diverse social media platforms zoals Facebook, Twitter en Linkedin.

Back