Conventionele zorg bij infertiliteit is niet of nauwelijks aanwezig is Gambia. Ook medisch personeel is vaak niet goed bekend met infertiliteit en er bestaan ook daar veel misvattingen. De enkeling die het zich kan veroorloven zal naar het buitenland moeten reizen voor gespecialiseerde hulp.

Hoewel de internationale gemeenschap inmiddels wel erkent dat fertiliteitszorg in ontwikkelingslanden aandacht behoeft, net zoals het recht anticonceptie, en de strijd tegen FMG (vrouwen,- en meisjesbesnijdenis) etc, blijft infertiliteit in Afrika vaak nog een onderbelicht probleem.


Polikliniek Fertiliteit in Africmed Clinic, Brusubi


Vrouwen Kliniek in Gambia, West AfrikaSinds 2015 hebben we in Africmed een polikliniek fertiliteit draaiende. Hier bieden we counseling, gestandaardiseerde diagnostiek en behandeling, tot dusverre OVI (ovulatie inductie) en IUI (intra uteriene inseminatie).

Wij besteden veel aandacht aan begeleiding van patiënten, counseling bij besluitvorming t.a.v. behandeling en patiënten-educatie.

Omdat in Afrika infertiliteit vaak het gevolg is van infecties (al dan niet sexueel overdraagbaar) wat vaak leidt tot tubapathologie (afgesloten eileiders), zien we helaas ook vrouwen die we niet nog kunnen helpen.

De enige manier om dan zwanger te raken is met behulp van IVF. In Gambia zijn hiertoe geen mogelijkheden en elders in Afrika (Dakar bijv) is het zelfs nog duurder dan in Europa.


Low Cost IVF


The Walking Egg Foundation‘The Walking Egg’, een Belgische organisatie voortgekomen vanuit de Universiteit van Genk heeft een totaal nieuwe ‘shoebox-size’ IVF methode ontwikkeld. Dit maakt IVF mogelijk in de Afrikaanse setting, ook zonder duur geavanceerd lab.

Dit is een goedkope, milde methode en veilige methode van IVF . De resultaten die hiermee tot nu toe geboekt zijn blijken vergelijkbaar met die van conventionele methoden zoals in het Westen gebruikelijk.

In de toekomst hopen we in Africmed the Walking Egg IVF methode te kunnen aanbieden, alsook cryopreservatie (vriezen) van sperma.

Conventionele IVF behandelingen zijn erg kostbaar. Dit komt mn door twee zaken:

1/ De hoeveelheid medicijnen die worden voorgeschreven om de eierstokken te stimuleren en

2/ De kosten gerelateerd aan het laboratorium. IVF laoratoria zoals we die in het Westen kennen gebruiken zeer geavanceerde apparatuur en zijn daardoor erg duur in gebreuik.

Met het Simplified Culture System (SCS), een klein gesloten systeem, ontwikkeld door het Walking Egg Project, kan IVF worden uitgevoerd zonder een compleet geavanceerd labortorium, waardoor de kosten aanzienlijk kunnen worden beperkt.

In Milde Stimulatie IVF worden lagere doses medicijnen (FSH, fertiliteits hormonen) gebruikt dan in de conventionele IVF. Dit resulteert in een mildere, meer natuurlijke respons. Deze vorm van stimulatie is mild, veilig, geeft minder bijwerkingen en is ook minder duur.

Lees meer over Low Cost IVF   (Engels)


Voorlichting & Preventie


We streven ernaar het probleem van infertiliteit in Gambia bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken door vrouwen, jongeren, en ook health proffesionals van informatie te voorzien. 

We willen outreach programma’s te ontwikkelen, gericht op voorlichting en eductie enerzijds, alsook primaire- en secundaire preventie van SOA’s (oorzaak nr 1 van infertiliteit in Afrika) anderzijds. Idealiter zouden we dit combineren met mobiele klinieken waar direct screening en behandling kan worden geboden.

We hopen nauw samen te werken met locale vrouwengroepen, zoals de Kayaleng, oa door hen te voorzien van de kennis en materialen om zo de Informatie voort te dragen.

We streven ernaar sexuele en reproductieve gezondheid te introduceren in het school curriculum door het organiseren van workshops en presentaties over onderwerpen als SOA’s, FMG, geboortebeperking en infertiliteit.

Daarnaast willen we ook health care professionals voorzien van de huidige inzichten en richtlijnen op het gebied van infertiliteit en met hen tot een standaard komen van diagnose en behandeling.

Lees meer over Outreach Programma’s gericht op Voorlichting & Preventie